Převzali jsme dvě auta od štědrého firemního dárce.

Před necelým měsícem nás kontaktoval firemní dárce, že zvažuje darování dvou firemních aut pro Ukrajinu. Hledal prostředníka, který by tento nápad zprostředkoval. Měli jsme to štěstí, že si nás na základě informací o naší práci na webových stránkách a po úvodní komunikaci s námi, vybral. Rádi se tohoto úkolu ujmeme a dotáhneme jej do konce.

Včera jsme si v Českých Budějovicích auta převzali, byly to první a doufám, že nikoliv poslední auta, která jsme dostali pro pomoc Ukrajině darem. Hodně nám to usnadnilo práci, kterou můžeme věnovat druhé etapě, a to je příprava, převoz a doručení aut k frontové linii. Mám tendenci pochybovat, jestli děláme dost, jestli děláme svoji práci dobře, ale vždycky to nakonec skončí nějakým nečekaným způsobem. Velká výhoda v naší práci je v tom, že náš cíl je široký, chceme pomáhat Ukrajině, protože vidíme nespravedlnost, vidíme zlo, je blízko a cítíme, že je správné až povinné něco v této situaci dělat, a tak to děláme. Máme focus na bojové jednotky, protože to jsou lékaři, kteří zachraňují civilisty, na každého vojáka jich budou desítky, nicméně se snažíme využít široké spektrum nabídek pomoci. Využíváme našeho propojení s ukrajinskou neziskovou organizací SOHTASH jejíchž jsme součástí a hledáme místa, kde nabídky mohou splnit cíl a nejvíce pomoci, někdy se to daří, někdy méně. Propojujeme se s dalšími organizacemi, abychom mohli posílat dále podporu, kterou dělají oni, nebo naopak poskytujeme naše zdroje pro jejich práci.   

V tomto případě jsme dostali od štědrého dárce dvě auta, na která velmi rychle seženeme požadavky, prvním je dodávka s funkční chladírenskou vestavbou, máme již požadavek z nemocničního zařízení v Druzhkivce, kam jsme již opakovaně dodávali zdravotnický materiál viz naše Cesta na Ukrajinu. Je to nyní bohužel o něco blíže frontové linii a auto tam bude pracovat pro zdravotnický personál.

Druhé auto je L200 s velmi povedeným hliníkovým hardtopem, který něco vydrží, ještě není definitivně rozhodnuto, k jaké jednotce půjde. Požadavků máme více, všechny jsou na offroad pickup 4x4, takže shodné s darovaným vozem, budeme plánovat i podle rozmístění dalších požadavků, abychom zvládli během jedné cesty předat.

Měl jsem připravené otázky na stav vozů, ale naše diskuze se stočila na to, co děláme. Zjistili jsme, jak podobně vnímáme problematiku současné situace, naše hodnoty a motivace. Bylo to moc příjemné, že jsem zapomněl se na spoustu věcí zeptat. Je moc příjemné se setkávat s lidmi, kteří se rozhodli pomoci, protože kromě pomoci, kterou převezmeme dostáváme pozitivní energii. Cítíme podporu, která je motorem pro nás, pro dobrovolníky, stejně jako my jsme důležitým článkem pro ukrajinské vojáky, dobrovolníky, kteří vidí, že jsme se na ně nevykašlali a že jsme tady a vytrváme, dokud to bude potřeba.

Moc děkuji dárcům z českobudějovické firmy, za odvahu dělat co je správné, za významnou pomoc pro Ukrajinu. Není to v dnešní době samozřejmost a zaslouží si náš respekt.

Vzory táhnou, pokud čtete tuto novinku a dává vám to smysl, podívejte se do sekce Jak se můžete zapojit nebo na naši sbírku, nebo do Seznamu potřebných položek. Můžete si vybrat některou z nejvíce potřebných položek, od věcí běžné potřeby až po auto, a začít měnit svět k lepšímu svojí pomocí, tak jsem začal i já. Vybral jsem si auto, koupil ho a vyrazil s ním na východ. Nebo se stát dobrovolníkem a pomáhat svojí prací, a to u nás nebo jinde. Důležité je nebýt pasivní a převzít zodpovědnost za dění kolem nás, protože teď je to potřeba a rozhoduje se i o naší budoucnosti.

Optikou lidí na Ukrajině se máme moc dobře, když se trochu uskromníme, nic se na tom nezmění a na Ukrajině naopak může dojít k pozitivní změně a my budeme ve větším bezpečí. Vlastně je to docela dobrý obchod, jen si to zatím moc neuvědomujeme.

Společně k vítězství!

Ze srdce moc děkujeme všem dobrovolníkům a dárcům.

Vydržíme, protože je to nutné, protože chceme lepší svět pro naše děti.

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!
Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!